Какъв домейн (име) да избера за моя онлайн магазин ?

Автор -

Значението на домейна и начинът, по който изборът му се отразява върху SEO статуса се променя с годините. Тази тема е неясна за много търговци. Домейнът обикновено е онази част от адреса на вашия онлайн магазин, благодарение на която потребителите ви разпознават.

online-magazin-domain

Домейн с ключова дума

Преди години най-добрият начин да доминирате в резултатите на Google беше да изберете възможно най-конкретният и ясен домейн. Например ако преди седем години сте имали онлайн магазин за обувки, а домейнът ви е бил obuvki.com, то това щеше да е гаранция, че ще се класирате в първа страница с резултати по съответната ключова дума. Това беше причината по това време да се появят много онлайн магазин с домейни, които изглеждаха така: obuvki-online.com, obuvki-magazin.com и т.н. В резултат търсачките започнаха да се влияят все по-малко от ключови думи в домейна. В момента домейните с ключови думи се класират по-добре, само ако имат качествено съдържание и отговарят на други по-дребни изисквания за добро класиране в Google.

Поддържането на блог

Авторитета на вашия онлайн магазин може значително да се повиши, ако поддържате блог към онлайн магазина си. Това е по-добър сценарий от закупуването на нов домейн, защото по този начин новото съдържание, което ще публикувате, ще работи за авторитета на онлайн магазина ви. Затова онлайн магазините на RAZ.bg съдържат блог страница, от която всеки търговец може да се възползва безплатно. Добре е адресът на този блог да бъде нещо кратко от вида „myshop.com/blog“.

 Застраховане на домейн

Ако смятате, че потребителите са склонни към допускане на грешки при изписването на домейна, то можете да се застраховате, че те ще открият онлайн магазина ви, дори ако допуснат грешка в изписването на домейна. Първо трябва да проверите коя е най-често допусканата грешка при търсене на онлайн магазина ви в Google. Това е възможно чрез Google TrendsНапример, ако вашият онлайн магазин е chasovnici.com, Google Trend ще ви покаже дали потребителите изписват домейна в търсачката по алтернативен начин – 4asovnici. В случая chasovnici/4asovnici резултатите показват, че потребителите изписват ключовата дума и по двата начина. Това означава, че за вас ще бъде по-добре да закупите и двата домейна chasovnici.com и 4asovnici.com, като първият ще бъде вашият онлайн магазин, а вторият ще пренасочва трафика към него. Този сценарий е много специфичен и RAZ.bg ще ви помогне да го разиграете безупречно, ако вашият случай е такъв.

Онлайн магазин часовници

Други идеи при избора на домейн за онлайн магазин 

  • за предпочитане е разширение .com или .bg ( хората разбират, че е сайт )
  • по-краткото име винаги е по-добре
  • може да използвате тирета между думите
  • ако не сте известна марка, избягвайте домейни на кирилица
  • добре е да се различава от конкуренцията
  • по възможност, избягвайте странни буквени съчетания
  • може да „издебнете“ някой зает в момента домейн и да го купите след време
  • веднъж избран, домейнът не е добре да се променя
  • Локалните домейни ( напр: .co.uk ) са чудесни в конкретни ситуации
  • пренасочването на прекалено много домейни към един сайт може да навреди
  • не е нужно домейнът да е точно с името на регистрираната фирма
  • екипът на RAZ.bg ще ви помогне с избора на домейн за вашия онлайн магазин безплатно

 

[button url=“https://www.raz.bg/“ target=“_blank“ style=“blue“ size=“medium“] Започни да продаваш оттук [/button]